ازت پلاس و جذب ازت در خاک های شور
هدف از نوشتن این مقاله بررسی تاثیر بسیار بالای عنصر ازت در گیاه و جذب بقیه عناصر مورد نیاز می باشد . ابتدا سعی شده است عواملی که در عدم جذب ازت در خاکهای شور تاثیرگذار هستند بررسی شده و در ادامه ی آن راهکارهایی برای حل این موضوع به شما کشاورزان محترم ارائه گردیده است.
همان طور که می دانید جذب عنصر ازت (نیتروژن) در خاک های شور به دلیل چندین عامل بسیار مهم به سختی انجام می شود :
۱- اثر شوری بر قابلیت دسترسی به آب :
شور بودن خاک باعث کاهش پتانسیل آب شده و گیاهان در جذب آن با مشکل مواجه می شوند ،یعنی وقتی گیاه نمی تواند به میزان کافی آب جذب کند توانایی لازم را در جذب مواد مغذی چون نیتروژن نیز کاهش می یابد
۲- رقابت یونی :
در خاک های شور، غلظت بالایی از یون های نمک مانند سدیم و کلر وجود دارد که می تواند با یون های نیتروژن مثل آمونیوم و نیترات رقابت کند و همین رقابت باعث می شود که نیتروژن به راحتی جذب گیاه نشود .
۳- اثر منفی شوری بر ریشه ها :
شوری بالا می تواند به ساختار و عملکرد ریشه ها به شدت آسیب برساند،که خود همین موضوع باعث می شوپ که جذب نیتروژن و دیگر عناصر غذایی مورد نیازه گیاه مختل شوپد .
۴- تاثیر بر میکروارگانیسم های خاک :
همان طور که می دانید میکرواورگانیسم های خاک نقش مهمی در تبدیل نیتروژن به شکل های قابل جذب برای گیاهان دارند که عامل شوری و کمبود مواد آلی خاک می تواند فعالیت این میکرواورگانیسم ها را به شدت کاهش داده و در نتیجه فرایند های مرتبط به جذب نیتروژن را دچار اختلال کند.
حال که متوجه شدید که چطور شوری خاک می تواند گیاه را برای جذب نیتروژن دچار اختلال کند در ادامه به این موضوع می پردازیم که این عدم جذب نیتروژن یا ازت در خاک های شور، به طور مستثیم و غیرمستقیم بر جذب چه عناصر دیگری می تواند تاثیرگذار باشد :
- فسفر : نیتروژن و فسفر هر دو از عناصر ضروری برای رضد گیاه هستند که معمولا به صورت همزمان جذب می شوند که کمبود نیتروژن می تواند باعث کاهش جذب فسفر شده که تاثیر مستقیم بر روی کاهش رشد سیستم ریشه ای در گیاه می شود.
- پتاسیم :شوری خاک باعث افزایش غلظت یون های سدیم شده که با پتاسیم رقابت کرده و عدم جذب کافی نیتروژن اثر منفیبر جذب پتاسیم نیز میگذارد.
- کلسیم و منیزیم :رقابت بین یون های سدیم و این کاتیون ها(کلسیم و منیزیم) می تواند باعث کاهش جذب آنها شود و استرس گیاه افزایش می یابد و جذب کلسیم و منیزیم را بیشتر مختل میکند
- آهن: نیتروژن برای تولید کلروفیل و فعالیت آنزیم های مورد نیاز برای جذب آهن ضروری است. بنابراین کمبود نیتروژن می تواند باعث کاهش جذب آهن و در نتیجه کمبود آهن در گیاه شود .
- روی : کمبود نیتروژن می تواند بر رشد و توسعه ریشه ها تاثیر منفی بگذارد و جذب روی را کاهش دهد زیرا ریشه های سالم برای جذب موثر روی ضروری هستند
نکات مهمی که از گفته های بالا به صورت خلاصه می توان گفت این است که :
رشد ریشه : عدم جذب نیتروژن به دلیل کاهش رشد و توسعه ریشه ها می تواند جذب عناصر غذایی را کاهش دهد
تعادل یونی :نیتروژن به تعادل یونی در گیاه به شدت کمک می کند و کمبود آن می تواند موجب ناهماهنگی در جذب عناصر مختلف شود .
کاهش رشد گیاه : عدم جذب نیتروژن می تواند منجر به کاهش رشد عمومی گیاه و در نتیجه کاهش ظرفیت جذب عناصر غذایی شود .
در همین راستا و به دلیل اهمیت بسیار بالای عنصر ازت(نیتروژن) در رشد گیاه و جذب بقیه عناصر در گیاه، شرکت نوین دراک با کمک تیم فنی خود،تصمیم به تولید محصولی گرفت که با توجه به شور و قلیایی شدن بسیاری از خاک های کشور بتواند این موضوع را به خوبی حل کند
ازت پلاس، حاصل تلاش های بسیار زیاد و شبانه روزی تیم فنی و تولید شرکت نوین دراک هست که با تحقیق و تفحص بسیار زیاد طی چندین سال آزمون و خطا به تولید رسیده است .
همان طور که در بالا درباره ازت و تاثیرات عدم جذب آن در گیاه صحبت شد یکی از مشکلات و معضلات مناطق زیادی از خاک های کشاورزی کشور،عدم جذب ازت به فرم آمونیومی در آب و خاک های شور می باشد که محصول ازت پلاس تا حد مطلوب و قابل قبولی سبب جذب ازت به فرم مورد نظر شده و رشد رویشی بسیار خوبی در مزرعه اتفاق می افتد.
کود ازت پلاس این مزیت رقابتی دارد که با وارد کردن مقدار مناسبی کلسیم در خاک باعث ایجاد توازن مناسبی در محلول خاک شده و شرایط بسیارعالی را برای جذب ازت در محیط ریشه فراهم می نماید.
دیگر مزیت رقابتی ازت پلاس، این است که با کمک این محصول می توانید در خاک های شور و قلیایی ، آب های با EC بالا (حتی تا ۱۵۰۰۰ میکرو زیمنس بر سانتی متر ) و یا آب هایی با وجود منگنز و منیزیم بالا (آب های شور و تلخ) شرایط جذب ازت توسط ریشه ی گیاه فراهم شده و از توقف رشد در گیاهان جلوگیری می شود. البته پر واضح است که در این نوع خاک ها (شور و قلیایی) و آب ها (لب شور،شور،تلخ) استفاده از ضدشوری های موجود در بازار به صورت مطلوب جوابگوی نیاز کشاورزان نمی باشد
نتیجه گیری :
در خاک های با شوری بالا استفاده از راهکارهای زیر بسیار می تواند مفید واقع شود :
۱- انتخاب نوع کود ازته ی مناسب :
استفاده از کودهایی مانند ازت پلاس که می تواند ازت را به راحتی جذب گیاه کند
۲- مدیرت آب :
- آبیاری منظم :آبیاری صحیح و منظم می تواند به کاهش غلظت نمک ها در منطقه ریشه کمک کند
- آبیاری قطره ای: استفاده از سیستم های آبیاری قطره ای می تواند به کاهش شوری در منطقه ریشه کمک کند و جذب نیتروژ» را بهبود بخشد
۳- انتخاب گیاه مقاوم :
انتخاب گیاهانی که تحمل بیشتری به شوری دارند و می تواند به کاهش اثرات منفی شوری بر جذب نیتروژن کمک کند.